استفاده از علوفه هیدروپونیک در تجارت لبنیات و دام

استفاده از علوفه هیدروپونیک در تجارت لبنیات و دام

استفاده از علوفه هیدروپونیک در تجارت لبنیات و دام

علوفه سبز یکی از نهاده های مهم است و نقش عمده ای در تغذیه دام های شیرده دارد. علوفه سبز، مواد مغذی و معدنی مورد نیاز را برای تولید شیر و سلامت دام های شیری یا دام فراهم می کند. کنترل هزینه خوراک در دام های شیری بر سود تأثیر می گذارد و منجر به پرورش موفق لبنیات می‌شود. به طور کلی، در اکثر کشورها، هزینه خوراک حدود 70 تا 75 درصد کل هزینه شیر است که در آن علوفه سبز 30 تا 35 درصد از کل خوراک ورودی را تشکیل می دهد. در کشور های پیشرفته، شهرنشینی سریع و مناطق معدنی باعث کوچک شدن مناطق چرا و در دسترس نبودن زمین هایی که علوفه سبز تولید می کنند، شده است. این وضعیت باعث شد که صاحبان لبنیات به دنبال روشی جایگزین و پایدار برای تولید علوفه سبز با کیفیت باشند. به دلیل هزینه های بالای نیروی کار، در دسترس نبودن زمین های آبی و قیمت بالای زمین، کسب و کار لبنیات را با چالش های زیادی برای پاسخگویی به تقاضای رو به رشد شیر در کشور مواجه کرده است. بسیار واضح است که با افزایش هزینه ها و کاهش منابع طبیعی، فناوری پایدار مانند «هیدروپونیک» محرک کلیدی آینده صنعت لبنی خواهد بود. استفاده از فناوری هیدروپونیک برای تولید علوفه سبز با کیفیت، گامی انقلابی در تولید علوفه سبز کشور خواهد بود. گلخانه  انتخاب مناسبی برای اجرای فناوری هیدروپونیک است. بسیاری از کشورها حتی ایران تسهیلاتی برای گلخانه بزرگ و گلخانه‌های کوچک مقیاس داده می‌شود، که برای پیاده‌سازی فناوری هیدروپونیک در تولید علوفه هیدروپونیک با کیفیت می‌توان استفاده کرد. از علوفه کشت شده به روش هیدروپونیک  حیواناتی مانند گوسفند، بز، گاو و سایر حیوانات می‌توانند تغذیه کنند.

فناوری علوفه هیدروپونیک

فن آوری در علوفه سبز برای غلبه بر محدودیت های زیر برای تولید علوفه سبز با کیفیت در اکثر کشور‌ها، به ویژه در دامداران مورد نیاز است.

  • در مورد زمین های کوچک
  • در صورت در دسترس نبودن زمین های حاصلخیز برای کشت علوفه سبز
  • زمانی که امکانات آبیاری/آب، حصارکشی، منابع آماده سازی زمین/کار محدود باشد
  • در مناطق معدنی و کمربند ساحلی که منطقه محدودی برای رشد صنایع لبنی علوفه سبز دارد
  • در مناطقی که تخریب علوفه توسط گاوهای ولگرد و سایر حیوانات وحشی ایجاد می شود
  • در مناطقی که کشاورزان ودامداران( لبنیات) هزینه بیشتری را برای نیروی کار برای کشت علوفه سبز صرف می کنند
  • در مناطقی که مشارکت ضعیف جوانان بیکار تحصیل کرده برای تولید علوفه سبز وجود دارد
  • در مناطقی که تقاضا برای علوفه سبز در برابر در دسترس بودن علوفه بسیار زیاد است

علوفه هیدروپونیک چیست؟

هیدروپونیک یک روش علمی برای رشد گیاهان و و محصولات ارگانیک است. در آب بدون خاک در یک محیط کنترل شده در فناوری هیدروپونیک، آب با مواد مغذی متعادل غنی می شود که برای رشد گیاهان و عملکرد بهتر ضروری است. وقتی نوبت به تولید علوفه سبز می رسد، فناوری هیدروپونیک فشار را از زمین برای رشد علوفه سبز برای دام و حیوانات کم می کند. به طور کلی، آب، مواد مغذی و نور خورشید ورودی های اصلی سیستم هیدروپونیک هستند. با استفاده از سیستم هیدروپونیک، می توان محصولات علوفه ای مانند جو، جو، ذرت و سورگوم را برای تولید علوفه با کیفیت بالا برای دام و حیوانات شیری کشت داد. علوفه سبز به غیر از عملکرد بالای لبنیات باعث سلامت دام های شیری می شود. علاوه بر این، سیستم هیدروپونیک را می توان برای رشد علوفه گندم استفاده کرد. 7 تا 10 روز برای رشد بهینه محصول.زمان مناسبی است. البته 10 روز برای زمانی است که شما علوفه زیادی را تولید کرده اید. علوفه سبز به دست آمده از هیدروپونیک شامل علف با دانه، ریشه، ساقه و برگ است. در حالی که علوفه معمولی فقط از یک ساقه و برگ تشکیل شده است.

استفاده از علوفه هیدروپونیک در صنعت تولید لبنیات

چرا علوفه سبزنقش عمده ای در تجارت لبنی دارد؟

  • سیستم هیدروپونیک امکان رشد علوفه سبز را در دمای وسیع تری در محدوده 15-33 و محدوده رطوبت 70-80 درصد بدون رشد قارچ فراهم می کند. البته این اعداد می تپاند با توجه به شرایط اقلیمی تغییر کند.
  • فناوری هیدروپونیک سازگار با محیط زیست است.
  • علوفه هیدروپونیک عاری از آلودگی است.
  • علوفه سبز کشت هیدروپونیک باعث صرفه جویی در آب و هزینه نیروی کار می‌شود.
  • علوفه کشت شده به روش هیدروپونیک بسیار مغذی است.
  • علوفه سبز حاصل از سیستم هیدروپونیک باعث بهبود سلامت دام و کارایی تولید مثل می‌شود.
  • تغذیه با علوفه های بسیار مغذی منجر به تولید شیر بیشتر در دام های شیری می شود.
  • کنترل هزینه را می توان با پرورش علوفه سبز در سیستم هیدروپونیک به دست آورد که منجر به تولید لبنیات سودآور و موفق می‌شود.

مزایای علوفه هیدروپونیک

علوفه سبز می‌تواند برای کشاورزان و دامداران مزایای زیادی داشه باشد. این کشت اگر در داخل دامداری‌ها اتفاق بیافتد می‌تواند هزینه‌های خوراک دام را تا حد زیادی پایین بیاورد.

  • صرفه جویی در مصرف آب: سیستم هیدروپونیک تنها به 2 تا 3 لیتر آب برای رشد 1 کیلوگرم علوفه سبز هیدروپونیک با کیفیت نیاز دارد در حالی که در مقایسه با 55 تا 75 لیتر آب مصرفی در سیستم سنتی تولید علوفه سبز نیاز است. جدا از این مزیت، هدر رفت آب وجود نخواهد داشت زیرا آب همیشه می‌تواند برای سایر مصارف از جمله باغ استفاده شود.
  • استفاده از حداقل زمین : عموماً در گلخانه علوفه هیدروپونیک به زمین حاشیه ای به مساحت 10 متر در 5 متر می‌توان 600 تا 800 کیلوگرم علوفه سبز در روز تولید کرد. برای تولید همین مقدار علوفه سبز در مزرعه چمن سبز معمولی به زمینی به مساحت 1 هکتار نیاز است. در جایی که تهیه زمین آبی دشوار است و تقاضای علوفه سبز بسیار زیاد است، بسیار مفید است.
  • نیاز به نیروی کار کمتر: در هیدروپونیک، کار مورد نیاز برای تولید علوفه سبز حدود 2 تا 3 ساعت در روز است در حالی که سیستم تولید علوفه معمولی برای کشت تا برداشت علف نیاز به کار شدید مداوم دارد.
  • زمان کمتری برای رشد علوفه سبز: برای رسیدن به مرحله رشد بهینه علوفه سبز مغذی، از زمان جوانه زدن بذر تا رشد کامل گیاهی با ارتفاع 20 تا 30 سانتی متر به 7 تا 8 روز زمان نیاز است. در علوفه کشت شده به روش هیدروپونیک، نسبت تبدیل زیست توده 6-7 روز است اما در علوفه سنتی حدودا 70 الی 90 روز است.
  • تولید در تمام طول سال: عرضه مداوم علوفه سبز در طول سال امکان پذیر است تا تقاضای صنعت لبنیات را تامین کند.
  • افزایش ارزش غذایی: علوفه سبز رشد یافته از سیستم هیدروپونیک در مقایسه با علوفه های معمولی بسیار مغذی خواهد بود. بنابراین با استفاده از علوفه هیدروپونیک می توان شیر با کیفیت را از حیوانات شیری تهیه کرد.
  • تامین علوفه سبز طبیعی: تولید علوفه سبز از طریق فناوری هیدروپونیک کاملاً با منبع طبیعی است و در تولید علوفه سبز از هیچ گونه آفت کشی که بتواند شیر و فرآورده های شیری را آلوده کند، استفاده نمی شود.
  • حداقل تلفات علوفه سبز: علوفه سبز رشد یافته از سیستم هیدروپونیک به طور کامل مورد استفاده قرار می گیرد زیرا هیچ گونه از دست دادن علوفه سبز در طول تغذیه وجود نخواهد داشت. علوفه سبز سنتی خرد شده یا علف های سبز در طول مصرف حیوان هدر می رود.
  • رشد سریعتر و عملکرد بالا: در نهایت، سیستم هیدروپونیک ثابت می کند که می تواند علوفه سبز را با سرعت رشد سریع تری تولید کرد و در مقایسه با تولید علف سبز و علوفه معمولی، علوفه بالایی را می‌توان برداشت کرد.

نکات مهم

در زیر نکاتی در زمینه تولید علوفه سبز هیدروپونیک گلخانه ای آورده شده است.

  • به منظور جلوگیری از رشد قارچ در گلخانه از محلول قارچ کشی‌های مایع ارزگانیسم استفاده شود.
  • جو در مقاسه با سایر بذرها ارزش غذایی بالایی دارد.
  • مهم است که آب مخزن گلخانه هر 3 روز یکبار تعویض شود.
  • انتخاب دانه ها باید عاری از ناخالصی، شکستگی و باشد تا از گرفتگی مه پاش ها جلوگیری شود تا خوراک باکیفیت تولید شود.
  • عموماً برگهای سبز علوفه به دلیل نور زیاد خورشید در خارج از گلخانه زرد می شوند.

نتیجه

با افزایش قیمت زمین، زمین‌های آبی و زمین‌های حاصلخیز محدود می‌شوند تا نیاز صنعت دام‌های لبنی برای نیروهای علوفه سبز برای اجرای روش‌های پایدار رشد علوفه با استفاده از فناوری هیدروپونیک برآورده شود. این فناوری در روزهای آینده ستون فقرات صنعت لبنیات خواهد بود. این فناوری همچنین محصولات شیری با کیفیت را ارائه می دهد و به اقتصاد ایران کمک می کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *