ارزش غذایی علوفه هیدروپونیک در خوراک دام

ارزش غذایی علوفه هیدروپونیک در خوراک دام

ارزش غذایی علوفه هیدروپونیک

ارزش علوفه هیدروپونیک در خوراک دام

تعریف خوراک هیدروپونیک

در تعریف  علوفه هیدروپونیک از دو کلمه یونانی “hydro” و “ponics” می آید که به ترتیب به معنی آب و کار است. این رشد یک گیاه بدون خاک است. به آن دانه‌ها علوفه جوانه زده نیز می گویندبه مدت کوتاهی برای رشد و نمو در گلخانه تحت محیط کنترل شده نیاز دارد. خانه سبز محیطی برای رشد گیاهان با حداقل شرایط محیطی تا حدی کنترل شده است. با این حال، برای اهداف عملیاتی، ساختارو فضا باید به اندازه کافی بزرگ باشد.

توسعه علوفه هیدروپونیک بدون خاک اما با استفاده از آب است. در گلخانه امکان استفاده از محلول های غنی از مواد مغذی برای مدت کوتاهی وجود دارد. با این حال، این محلول غذایی ضروری نیست و فقط می توان از آب لوله کشی استفاده کرد. علوفه مانند یک حصیر با ارتفاع احتمالاً 30 الی 20 سانتی متر است که از ریشه، دانه و گیاه تشکیل شده است. به عنوان بسیار خوش طعم، قابل هضم و مغذی برای حیوانات نشان داده شده است. با استفاده از علوفه هیدروپونیک تولید شیر 8 تا 13 درصد افزایش می یابد. این بهترین فناوری جایگزین برای استفاده برای حیوانات شیری با مواد ارزان قیمت در مکان هایی است که تولید علوفه سبز معمولی محدود است.

اصول تولید علوفه هیدروپونیک

هیدروپونیک رشد غلات با رطوبت لازم، مواد مغذی و عدم وجود محیط رشد جامد است. ساقه جوانه زده و حصیر ریشه برداشت شده و به حیوانات تغذیه می شود. جوانه زنی پاسخی به رطوبت و مواد مغذی عرضه شده است و ساقه سبز علوفه ای به طول 20 تا 30 سانتی متر با ریشه های در هم تنیده را طی 6 تا 8 روز تولید می کند. دانه های مختلف غلات را می توان برای تولید علوفه با تغییرات شیمیایی و ساختاری متنوع در طول فرآیندهای رشد استفاده کرد. فعال سازی آنزیم برای هیدرولیز مواد مغذی به اشکال ساده تر آنها ضروری است. تنوع دانه، کیفیت، تیمارهایی مانند تامین مواد مغذی، کیفیت آب، زمان خیساندن و غیره عوامل موثر بر میزان جوانه زدن و علوفه با کیفیت هستند.

اهمیت خوراک های هیدروپونیک

هیدروپونیک از مشکلاتی که در روش های متداول تولید علوفه نشان داده شده است جلوگیری می کند. این امر از طریق استفاده از یک قطعه زمین کوچک با فرآیند رشد عمودی محقق می شود که امکان تولید حجم زیادی از علوفه هیدروپونیک را در کسری از سطح مورد نیاز تولید علوفه معمولی فراهم می کند و در نتیجه ظرفیت ذخیره سازی دام را افزایش می دهد. نشان می دهد روزانه 600 کیلوگرم علوفه هیدروپونیک در100 متر مربع مساحت تولید می شود اما برای تولید به همین میزان علوفه 1 هکتار زمین به روش سنتی مورد نیاز است. آب مورد نیاز برای تولید علوفه هیدروپونیک به دلیل فعالیت های بازیافت آب کمتر است. بنابراین، 1 کیلوگرم علوفه هیدروپونیک  در 7 روز با 1.5 لیتر یا 3 لیتر تولید می شود. آبی که استفاده مجدد نمی شود را می توان برای باغ در نزدیکی واحد تولید استفاده کرد. برای تولید حدود 600 کیلوگرم علوفه هیدروپونیک، تنها یک نفر کافی است. علاوه بر این، علوفه را می توان بدون آماده سازی خاک، حذف مداوم علف های هرز، حصارکشی، تلفات پس از برداشت و به ازای نیاز روزانه تولید کرد. همچنین مزایای بیشتری مانند تولید علوفه عاری از آنتی بیوتیک ها، هورمون ها، علف کش ها یا آفت کش ها وجود دارد، بدون آسیب از حشرات که منجر به نیاز به نگهداری پایین می شود.

یکی از ویژگی های علوفه هیدروپونیک رشد زیاد آن بدون رقابت برای مواد مغذی و عملکرد بیشتر است. از آنجایی که مواد مغذی خاک از دست نمی رود، نیازی به تناوب زراعی نیست. در اینجا، علف های هرز حداقل هستند زیرا محیط استریل و بسته است. علوفه هیدروپونیک دارای رطوبت بالا و بدون گرد و غبار است. سیستم های عملیاتی مانند سیستم های آبیاری، سرمایشی و روشنایی با هزینه کم کنترل و نگهداری می شوند. این باعث تولید خوراک سبز با کیفیت در طول سال می شود. این خوراک نسبت به سایر خوراک‌های تجاری بسیار خوش طعم، مغذی و عاری از آلودگی است. این منجر به نیاز کم به خوراک کنسانتره می شود. بنابراین، این فناوری تقریباً برای تمام حیوانات دام مفید است. خوراک هیدروپونیک یک محصول طبیعی است که بدون استفاده از هورمون، محرک رشد و کود شیمیایی تولید می شود.

ارزش غذایی علوفه های هیدروپونیک

علوفه هیدروپونیک حاصل از غلات از نظر محتوای مواد مغذی منحرف می شود. با کاهش محتوای نشاسته، هم ماده آلی و هم مقدار ماده خشک کاهش یافت. جوانه زدن نشاسته را به قند محلول در بیوشیمیایی گیاه کاتابولیز می کند. با این حال، عصاره اتری علوفه هیدروپونیک به دلیل افزایش لیپیدهای ساختاری و کلروفیل با رشد گیاه افزایش می یابد. همچنین غلظت اسید لینولئیک با جوانه زدن افزایش می یابد. توسعه کربوهیدرات های ساختاری فیبر خام، الیاف شوینده خنثی و الیاف شوینده اسیدی را افزایش می دهد اما عصاره بدون نیتروژن را کاهش می دهد. فرآیند جوانه زدن باعث افزایش محتوای خاکستر کل با کاهش مواد آلی می شود. رشد ریشه که جذب مواد معدنی را افزایش می دهد باعث افزایش محتوای مواد معدنی جوانه از روز چهارم می شود. این مقدار خاکستر با استفاده از محلول غذایی بیشتر از آب افزایش می یابد. علوفه هیدروپونیک از نظر پروتئین خام، مواد آلی، عصاره اتر و عصاره های عاری از نیتروژن نسبت به علوفه های غیر لگومینه معمول برتری دارد. با این حال، در طول جوانه زدن انرژی ناخالص، انرژی قابل متابولیسم و ​​کل محتوای مواد مغذی قابل هضم کاهش می یابد. این به دلیل مصرف انرژی در طول تنفس گیاه است.

علوفه های معمولی نسبت به علوفه های هیدروپونیک مغذی کمتری دارند. انحراف مواد مغذی در طول جوانه زدن رخ می دهد که در پروتئین خام، عصاره اتر، عصاره بدون نیتروژن افزایش می یابد اما در فیبر خام، خاکستر کل و خاکستر نامحلول کاهش می یابد. در سیاره زمین، گیاهان غنی از آنزیم، جوانه های علوفه هیدروپونیک هستند. آنزیم فعال جوانه ها از زمان جوانه زنی تا هفت روزگی در بالاترین سطح قرار دارند. آنها سرشار از آنتی اکسیدان ها به خصوص به شکل بتا کاروتن هستند. از نظر خوش طعم بودن، علوفه هیدروپونیک پیش‌فرم می‌شود. هیچ گونه مواد مغذی هدر نمی رود زیرا شاخه ها و ریشه های گیاه با هم مصرف می شوند. حیوانات شیری 25 کیلوگرم در روز با غلظت کم و سطح کاه مصرف می کنند. بهبود قابلیت هضم خوراک با مصرف مکمل علوفه هیدروپونیک در گاوهای شیری مشهود است.

قابلیت هضم و تجزیه پذیری علوفه هیدروپونیک

حتی اگر مقدار ماده خشک علوفه جو جوانه زده کاهش یابد، قابلیت هضم آنها مزیت دارد. در شکمبه قابلیت هضم جوانه ها بیشتر از دانه های ترک خورده است. با این حال، با مقایسه قابلیت هضم جوانه های اندام هوایی و ریشه، شاخساره ها به راحتی در شکمبه تجزیه می شوند. بنابراین حیوانات نشخوارکننده برگدار را به ساقه ای ترجیح می دهند.

انرژی

جوانه های هیدروپونیک و غلات فرآوری شده هم خوراکی های مغذی و هم قابل هضم هستند. جوانه زدن غلات نشاسته را به قند تبدیل می کند. بر پایه ماده خشک ارزش انرژی جوانه ها کمتر از دانه ها با اتلاف انرژی ناخالص 2 درصد است.

پروتئین

عملکرد حیوان به عنصر حیاتی که پروتئین است وابسته است. بنابراین نیاز به تجزیه و تحلیل ارزش خوراک علوفه وجود دارد. پروتئین خام، خاکستر و سایر مواد معدنی به جز پتاسیم در جوانه‌ها نسبت به دانه‌های جو بر پایه‌های ماده خشک بسیار متمرکز است. افزایش محتوای پروتئین خام خشک به دلیل از دست دادن محتوای ماده خشک به ویژه کربوهیدرات است. علاوه بر این، جذب مواد مغذی نیز متابولیسم ترکیبات نیتروژنی را تسهیل می کند که منجر به افزایش محتوای پروتئین خام می شود. محلول های غذایی سطح پروتئین خام علوفه هیدروپونیک را نسبت به استفاده از آب لوله کشی بهبود می بخشد.

ویتامین ها

علوفه هیدروپونیک به ویژه سرشار از ویتامین C و E است. جوانه زدن باعث بهبود محتوای ویتامین دانه می شود. با این حال، افزایش ویتامین‌های فردی بسیار ناچیز است که استفاده عملی از آن در رفع نیازهای تغذیه‌ای جیره‌های مبتنی بر غلات تفاوت کمی در ارزش خوراک ایجاد می‌کند.

مواد معدنی

در علوفه هیدروپونیک، رشد ریشه به جذب مواد معدنی کمک می کند که به نوبه خود محتوای خاکستر و پروتئین را به سرعت از روز چهارم در بخش تغییر می دهد. جذب همچنین متابولیسم ترکیبات نیتروژنی را تسهیل می کند و در نتیجه سطح پروتئین خام را افزایش می دهد. نوع آب آبیاری علوفه هیدروپونیک باعث تغییر محتوای معدنی می شود. با این حال، از طریق فرآیند جوانه زدن کیلیت، مواد معدنی را بیشتر در دسترس قرار می دهد.

عوامل موثر در خوراک دام

پوشش بذر و جوانه بذر گیاه دارای اسید فیتیک است. اثر اصلی این اسید فیتیک از طریق تشکیل مواد نامحلول با مواد معدنی مانند کلسیم، آهن است که باعث جذب ناکارآمد در خون می شود. در حیوانات آزمایشی، رژیم غذایی با اسید فیتیک بالا و مواد معدنی ضعیف به علائم کمبود مواد معدنی منجر شد. جوانه زدن سطح اسید فیتیک را کاهش می دهد. علاوه بر این، آنزیم ها در طول جوانه زنی سایر مواد مضر را از بین می برند. آنزیم های گوارشی موجود در جوانه ها به عنوان کاتالیزور بیولوژیکی در هضم پروتئین، چربی و کربوهیدرات کمک می کنند. جوانه ها صد برابر بیشتر از میوه ها آنزیم دارند و بنابراین فعالیت فیزیولوژیکی ویتامین ها، مواد معدنی و عناصر کمیاب به فعالیت آنزیم بستگی دارد. نشان داده شده است که از جوانه زنی تا هفت روز، دوره بیشترین فعالیت آنزیمی جوانه ها است. اگر دانه‌های جو دور از جوانه‌زنی باشند، آنزیم‌ها به دلیل مهارکننده‌ها فعال باقی می‌مانند. این مهارکننده ها برای سال ها از زوال دانه جلوگیری می کنند. با این حال، مهارکننده ها دوست دارند بازدارنده تریپسین در دانه های سویا باید قبل از تغذیه دام گرم، پخته و آسیاب شود تا غیرفعال شود. خوشبختانه، جوانه زدن و جوانه زدن نیز مهارکننده ها را خنثی می کند و آنزیم های گوارشی مفید گیاه را تقویت می کند.

خوراک علوفه هیدروپونیک چه تاثیری در بهره‌ور ی دام دارد؟

از آنجایی که علوفه های هیدروپونیک بسیار آبدار هستند، مصرف آنها بین 15 تا 25، 0.25 تا 2.0، 1.5 تا 2.0 و 0.1 تا 0.2 کیلوگرم در روز در نشخوارکنندگان بزرگ، نشخوارکنندگان کوچک، خوک های بالغ و خرگوش ها به ترتیب یا 1.0 تا 1 در بدن متفاوت است. علوفه های هیدروپونیک بسیار قابل هضم، خوش طعم و مورد علاقه حیوانات هستند. تغذیه با علوفه جو سبز هیدروپونیک غنی از ویتامین باعث افزایش فراهمی زیستی مواد مغذی برای گوساله های پروار شده است. یک آزمایش تغذیه 90 روزه روی بره‌های قوچ سه ماهه از شیر گرفته نشان داد که تغذیه علوفه جو هیدروپونیک مصرف خوراک، ADG و FCR را به طور قابل توجهی در مقایسه با کسانی که با جیره حاوی دانه جو تغذیه می‌کردند، بهبود می‌بخشد.

تولید شیر

مطالعات بر روی بهبود تولید شیر از طریق تغذیه علوفه هیدروپونیک نسبت به حیواناتی که از غلات، یونجه یا سیلو تغذیه می‌شوند، بهبود یافته است. علوفه هیدروپونیک تولید شیر را تا 10.07 درصد در گاوهای شیری افزایش می دهد. دامداران همچنین افزایش مصرف خوراک گاوهای خود را پس از تغذیه با علوفه هیدروپونیک نشان می دهند و تولید شیر آنها را 3.6 کیلوگرم در روز در طول دوره شیردهی بهبود می بخشند. علاوه بر این، کشاورزان پس از توقف 6.8 کیلوگرم شیر در روز، کاهش 3.6 لیتری شیر را گزارش کردند.

تولید گوشت

علوفه هیدروپونیک افزایش وزن بدن بره ها را بهبود می بخشد. این امر به دلیل داشتن آنزیم های فعال زیستی بالا و مواد تشکیل دهنده ای که عملکرد دام را بهبود می بخشد تحقق می یابد. علاوه بر این، افزایش وزن بدن نیز نشان دهنده فعالیت میکروبی در شکمبه و افزایش قابلیت هضم مواد مغذی است. در گاوهای گوشتی میانگین افزایش 200 گرمی از طریق تغذیه علوفه هیدروپونیک نسبت به ذرت حاصل می شود. به طور مشابه 8 درصد بهبود در پرندگان و سایر حیوانات گزارش شده است. تغذیه گاوهای گوشتی با علوفه هیدروپونیک منجر به تولید گوشت کم چرب‌تر حاوی اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین‌ها شد.

اقتصاد هیدروپونیک

تولید علوفه سنتی مستلزم سرمایه گذاری عمده برای خرید زمین، علاوه بر سرمایه گذاری در ماشین آلات کشاورزی، تجهیزات، زیرساخت های مورد نیاز برای قبل و بعد از برداشت، از جمله جابجایی، حمل و نقل و حفاظت از علوفه است. همچنین به نیروی کار، سوخت، روان کننده ها، کودها، حشره کش ها، آفت کش ها و علف کش ها نیاز دارد. از سوی دیگر، تولید علوفه هیدروپونیک تنها به بذر و آب به عنوان نهاده های تولید با نهاده های کارگری متوسط ​​نیاز دارد. هیدروپونیک تلفات پس از برداشت را به حداقل می رساند، بدون نیاز به سوخت برای فرآیندهای برداشت و پس از برداشت. علاوه بر این، در سیستم های هیدروپونیک تنها 7-8 روز طول می کشد تا از دانه به علوفه تبدیل شود در حالی که در سیستم های سنتی 45-60 روز طول می کشد. با این حال، سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز برای راه اندازی فناوری پیشرفته، پیچیده، سیستم های خودکار تولید علوفه هیدروپونیک تجاری، با کنترل محیطی، به علاوه هزینه های عملیاتی بسیار بالاتر از کشاورزی سنتی تولید علوفه مبتنی بر خاک است. چنین سیستم های هیدروپونیک به تجهیزات تخصصی و دانش فنی بسیار بیشتری نسبت به کشاورزی سنتی نیاز دارند. کپک بسیار محتمل است و بنابراین پیشگیری یا درمان می‌تواند سرمایه‌گذاری بیشتری داشته باشد. بنابراین، حتی اگر مزایای تغذیه علوفه هیدروپونیک وجود داشته باشد، معمولاً مزایا بیش از هزینه ها است. کپک بسیار محتمل است و بنابراین پیشگیری یا درمان می‌تواند سرمایه‌گذاری بیشتری داشته باشد. بنابراین، حتی اگر مزایای تغذیه علوفه هیدروپونیک وجود داشته باشد، معمولاً مزایا بیش از هزینه ها است. کپک بسیار محتمل است و بنابراین پیشگیری یا درمان می‌تواند سرمایه‌گذاری بیشتری داشته باشد. بنابراین، حتی اگر مزایای تغذیه علوفه هیدروپونیک وجود داشته باشد، معمولاً مزایا بیش از هزینه ها است. 

نتیجه گیری

یکی از فن آوری های کشاورزی که می تواند به صورت محلی با مواد ارزان قیمت توسعه یابد و علوفه مغذی تر، خوش طعم تر و قابل هضم تر برای دام است، هیدروپونیک است. هیدروپونیک یک فناوری جایگزین هوشمند در برابر کمبود زمین و ممانعت از تغییرات آب و هوایی است. اکنون چندین کشور هر روز آن را برای تولید پایدار دام خود تمرین می کنند. توسعه کشت بذر و فعالیت های جدید در هیدروپونیک باعث کاهش هزینه تولید و کمک به تعاونی ها برای تولید و فروش می شود. بنابراین، استفاده از علوفه هیدروپونیک برای دام که با هزینه کم و بسیار مغذی است، بسیار حیاتی است. این فناوری راه حلی برای جلوگیری از کمبود خوراک سبز مخصوصاً در فصول خشک و مناطق شهری با کمبود زمین برای تولید علوفه دارد. دارا بودن ویژگی های مصرف زیاد خواص گوارا و قابل هضم، این فناوری بهتر از غلات و سایر تغذیه کنسانتره انتخاب می شود. کشاورزان پیشرفته مدرن همچنین می توانند این فناوری را برای حیوانات شیری خود تطبیق دهند تا بهره وری را افزایش دهند. بنابراین، برای استفاده بیشتر از آن باید تلاش های تحقیق و توسعه بیشتری انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک در مجله اسمایلی فارم