چرا علوفه هیدروپونیک کپک میزند؟
باتوجه به اینکه تولید علوفه هیدروپونیک در شرایط کنترل شدهای و در محیطهایی مانند گلخانه یا کانکس انجام میشود، عواملی که باعث بیماری این محصول میشود به حداقل میرسد. اما برخی از عوامل ممکن است مشکلساز شوند و باعث بیماریها و آفتهایی برای علوفه هیدروپونیک شوند. البته اگر تمام شرایط بهدالشتی را بتوانیم رعایت کنیم، افت و بیماری به حداقل میرسد.
کپک چیست؟
کپک نوعی قارچ است که بهصورت لکههایی با رنگهای مختلف مانند سبز، خاکستری یا سیاه دیده میشوند. بیش از 100 هزار گونه کپک در جهان شناسایی شده است که میتوانند از طریق آب، هوا، مواد غذایی و حیوانات منتقل شوند. کپک علوفه هیدروپونیک نیز یکی از همین گونهها است که معمولاً با رنگ خاکستری دیده میشود.
دلایل کپک علوفه هیدروپونیک:
شایعترین شکایت تولیدکنندگان هنگام پرورش علوفه هیدروپونیک ، مشکلات کپک است. کپک میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. در واقع کپک علوفه هیدروپونیک تنها به یک عامل بستگی ندارد. زیرا در گلخانه علوفه هیدروپونیک تمام عوامل زنجیروار به هم متصل هستند. شاید یکی از دلایل استفاده از کنترلر هوشمند گلخانه هیدروپونیک نیز همین دلیل زنجیرواربودن و وابسته بودن عوامل به هم باشد.

استفاده از طبقات چوبی به جای فلزی یا گالوانیزه: طبقات چوبی شرایط خوبی را برای رشد قارچ دارند، چون هم تجزیه پذیر هستند هم شرایط محیطی گلخانه برای رشد قارچ وکپک مساعد است. چون هم رطوبت به اندازه کافی در گلخانه وجود دارد وهم دمای گلخانه برای رشد کپک منسب است. پس حذف سازه چوبی اولین کار برای چلوگیری از الودگی در سیستمهای هیدروپونیک است.
آلودگی لباس نیروی کار: نیرویی که در محیط گلخانه کار میکند نباید با لباس کار بیرون یا لباسی در بیرون از گلخانه استفاده میکند وارد گلخانه شود. چون با این کار الودگی از به داخل گلخانه میاورد. جوانه شرایط حساسی را برای رشد دارند. با کوچکترین الودگی ازسمت ما میتوانند الوده شوند و کل سیستم کپک بزند. پس برا ی جلوگیری از این الودگی میتوان لباس کار مخصوص گلخانه را فقط در داخل گلخانه استفاده کرد.
کیفیت پایین بذرها : بذرهایی که قوه نامیه پایینی دارند بذر کیفیت پایین هستند. بذرهای شکسته، نیم دانه، بذرهای سیاه در این دسته قرار دارند. بذرهای کیفیت پایین مانند طبقات چوبی بستر مناسبی برای رشد قارچ هستند. چون هم رطوبت و هم دمای برای رشد قارچ مناسب است. برای جلوگیری از این الودگی اول بذرها را با مواد شوینده مناسب مثل وایتکس می شوریم، تا خاک و دیگر الودگی بذرها تمییز شود. بذرها را خیس میکنیم و بذرهایی که به روی اب میایند برمیداریم چون این بذرها پوک هستند و قوه نامیه مناسبی برای رشد را ندارند. پس با انتخاب بذر با کیفیت و شستو شوی مناسب میتوان جلوی این الودگی را گرفت.
آبیاری بذرها با آب آلوده: ابیاری با اب الوده میتواند انتقال مستقیم الودگی به سیستم باشد. چون اب روی همه سینی و همه بذرها پاشیده میشود. میتواند بیشتر از هر چیزی باعث انتشار الودگی در سیستم میشود. چون اب الودگی تمام شرایط لازم را برای رشد قارچ در سیستم را دارد. برای جلوگیری از این الودگی سعی کنید از اب قابل شرب را برای ابیاری استفاده کنید.
استفاده از سینیهای نامناسب: سینیهای نامناسب خروجی اب مناسبی را برای تخلیه اب ندارند. و به همین دلیل اب داخل سینی میماند، و بعد از مدت کوتاهی بذر و جوانه داخل سینی ترش و بعد شروع تولید قارچ میکند. پس از سینی های مخصوص علوفه هیدروپونیک استفاده کنید.
کنترل نکردن شرایط گلخانه: کنترل نکردن شریط محیطی گلخانه، و سرد و گرم شدن داخل گلخانه باعث الودگی و ایجاد کپک در علوفه هیدروپونیک میشود. اگر محیط گلخانه را سرد نگه داریم. بذرها را سرما میزند و جوانهها رشد خوبی نخواهند داشت و سینی رشد یکنواختی را نخواهد داشت و همین دلیل باعث کپک زدن جوانه میشود. اگر دمای گلخانه بالا رود باز شرایط برای رشد قارچ مهیا میشود. شرایط محیطی گلخانههای صنعتی را نمیتوان به صورت دستی کنترل کرد. پس برای تنظیم این شرایط باید یک کنترلر استفاده کنیم که تمام شراط داخل گلخانه را کنترل کند.
لوله کشی نامناسب: اگر اب به همه جای سینی نرسد رشد یکنواخت و یک دستی نخواهد داشت. وهمین دلیل به مرور باعث ایجاد کپک میشود.لوله کشی مناسب و استفاده از نازلهای مه پاش می تواند اب را در سرتاسر سینی پخش کند، و سینی رشد یکنواختی خواهد داشت. لوله مناسب، لوله کشی مناسب، نازل مناسب پمپ منسب و فشار اب مناسب در رشد یکنواخت علوفه هیدروپونیک تاثیر بسیار بالایی دارند.
تجهیزات مناسب در جای نامناسب: در اکثر اوقات ما وسایل و تجهیزات مناسب را داریم ولی نحوه استفاده از ان را بلد نیستیم یا نمیدانیم کجا باید از ان استفاده کنیم. و همین امر باعث برهم زدن کنترل شرایط محیطی گلخانه میشود و الودگی و کپک وارد سیستم میشود اگر تجهیزات گرمایشی و سرمایشی و تهویه در جای مناسب قرار نگیرند. نمیتوان دمای گلخانه را کنترل کرد. بهتر اسیت از افراد متخصص برای تجهیز کردن گلخانه کمک بگیریم.
در حالت کلی برا ی جلوگیری از کپک در سالنهای تولید علوفه هیدروپونیک میتوانید موارد زیر را عایت کنید. این نکته ها موارد کلی هستند و برای برطرف کردن الودگی سیستم باید با یک مشاور صحبت کنید. مشاورین متخصص اسمایلی فارم در خدمت شما هستند تا شمارا راهنمایی کنند.
رطوبت داخل سالن را در 50 درصد نگه دارید.
به دنبال نشانههایی از مواد آلی مرده یا زباله باشید.
قبل از ورود به گلخانه، لباس و کفش خود را تعویض کنید
گردش هوا را افزایش دهید.
تجهیزات را ضدعفونی کنید.
سالن را همیشه تمییز نگه دارید.
سالن را ماهی دوبار استریل کنید.
بهطورکلی ایجاد کپکها مستقیماً از رطوبت هوا نشأت میگیرند و همانطور که میدانیم محیط کشت علوفه هیدروپونیک رطوبت بسیار بالایی دارند.
در جاهایی که گرمای هوا نیز مشکلساز است باید از تهویه مطبوع استفاده کرد. یک دستگاه فن مناسب میتواند و در نتیجه رطوبت گلخانه را کاهش میدهد و دمای مناسب رشد را بدون کپک علوفه هیدروپونیک فراهم کند.
کپک از دانه جدا میشود و میتواند از آب بیرون بیاید، بنابراین تمیزی در هر عملیات کاشت بذر مهم است. این به این معنی است که دستکش بپوشید و هرگز با دستخالی دست نزنید
بذر نامناسب اغلب منبع کپک است، بنابراین انتخاب بذر خوب بسیار مهم است. دانههای شکسته و پوک به جای جوانهزدن پس از مدتی شروع به گندیدگی و کپک زدن میکنند. بذر مناسب میتواند تا حد زیادی از کپک علوفه هیدروپونیک جلوگیری کند.
کپک علوفه هیدروپونیک، تقریباً در بسیاری از مناطق دنیا و با شرایط اقلیمی متفاوت وجود دارند اما میتوانیم با تهویه، نوردهی مناسب، استفاده از مواد ضدعفونیکننده، برداشت به هنگام، به کار بردن سینی علوفه هیدروپونیک و استفاده از بذر مناسب و مرغوب؛ این مشکل را کاملاً رفع کرد.