مشکل اصلی گاوداریهای همدان کمبود علوفه است نه نهادههای دامی
ایسنا/همدان مدیر امور دام جهاد کشاورزی استان همدان مشکل اصلی گاوداریها را کمبود علوفه خواند و گفت: با توجه به خشکسالی در سالجاری شاهد کمبود علوفه برای دام و گرانی آن هستیم.
علی خدارحمی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در سالجاری با توجه به خشکسالی میزان علوفه(کاه و یونجه) کاهش و ارزش آنها نسبت به سالهای گذشته افزایش یافت بهگونهای که کاه از ۴۰۰ تومان به هزار و ۳۰۰ تومان و یونجه نیز از سه هزار به هفت هزار تومان رسید.
وی افزود: دامداران در سالهای گذشته با مشکل خشکسالی مواجه نبودند و دامها به مدت طولانی تر در طبیعت حضور داشتند در حالیکه امسال تنها دو تا سه ماه در طبیعت حضور داشته و مابقی دوره تغذیه آنها توسط دامدار تامین میشود.
خدارحمی با بیان اینکه ۶۰ درصد تغذیه دامها با علوفه بوده و ۴۰ درصد دیگر از طریق نهادههای دامی تامین می شود، تصریح کرد: غذای اصلی نشخوارکنندگان علوفه بوده و در صورت استفاده مداوم از نهادههای دامی بیمار میشوند و این موضوع گاوداریها را نگران میکند که به علت خشکسالی با کمبود علوفه و گرانی آن مواجه هستند که برخی دامداران توان خرید علوفه را ندارند.
مدیر امور دام جهاد کشاورزی با اشاره به تامین نهادهها و افزایش دریافت نهادههای دامی در سالجاری خاطرنشان کرد: با توجه به پیش بینیهایی که از قبل داشتیم میزان تامین نهادههای دامی را نسبت به سالهای گذشته افزایش دادیم و دامداران در صورت درخواست برای دریافت نهاده میتوانند به تعاونیهای دامداران مراجعه کنند.
وی گفت: تامین علوفه مشکل اصلی دامداران است که فشار بر روی آنها را مضاعف کرده و این مشکل مختص همدان نبوده و به علت خشکسالی سایر استانها با این موضوع درگیر هستند.
خدارحمی با بیان اینکه بر دامداران فشار مضاعف وارد است و باید بار سنگین سختیها از روی دوش آنها برداشته شود، تاکید کرد: کارخانجاتی که از دامداریها شیر خریداری میکنند باید هزینه شیر خریداری شده از دامداران به به موقع پرداخت کنند تا فشار اقتصادی آنها کاسته شود.
علوفه هیدروپونیک
کاهش دسترسی به چراگاهها و کمبود آب برای کشت علوفه دامی، تولید علوفه سبز در طول سال را با مشکل مواجه میکند. تولید علوفه هیدروپونیک روشی مدرن برای تولید علوفه میباشد. علوفه هیدروپونیک یک غذای سالم برای دام به شمار میرود. علوفه هیدروپونیک بدون استفاده از خاک و با آب کم تولید میشود. در سیستم کشت علوفه هیدروپونیک هیچگونه علف هرزی رشد نمیکند و گیاهان حاصل از این روش معمولاً سالمتر و زودرستر هستند و فضای کمتری را اشغال میکنند. این سیستم میتواند کاملاً خودکار باشد. مزیت خودکار بودن سیستم این است که، اگر باغبان برای مدت زیادی در گلخانه حاضر نبود، گیاه از کمبود آب و مواد غذایی، تلف نخواهد شد. کشت هیدروپونیک یک فنّاوری مدرن برای جوانهزنی بذر است. در واقع اساس و پایه این تکنیک، همان سبزه نوروز ایرانیان باستان با قدمتی بیش از ۳۰۰۰ سال است. در طول زمان و با پیشرفت تکنولوژی، این تکنیک نیز پیشرفت کرده و هم اکنون، به یکی از روشهای تهیه علوفه سالم برای دام در دنیا تبدیل شده است. تولید علوفه هیدروپونیک در هر فصلی از سال امکانپذیر میباشد و این روش مشکل عدم دسترسی به چراگاهها در برخی از فصول سال و کمبود آب برای کشت علوفه را برطرف کرده است. برای خواندن ادامه مطلب کلیک کنید