با پیشرفت تکنولوژی مردم به سمت استفااده از ماشین آلات صنعتی میروند. با از بین رفتن چراگاهها بر اثر چرای بیشاز حد و خشکسالیهای اخیر نیاز به علوفه بیشتر از قبل شده است. همان طور که میدانید هیدروپونیک کشاورزی بدون خاک است. و علوفه هیدروپونیک با کنترل دما، رطوبت، روشنایی یک محیط تحت کنترل ایجاد کرده است. و میتوان با ساخت دستگاه علوفه وکشت در طبقات بیشتر بهره برداری در طبقات را بالابرد. در ایران و جهان با ساخت اتاقکهایی اقدام به تولید علوفه برای خوراک شده است. و با کشت علوفه جو انقلابی در این زمینه ایجاد شد. در این رابطه خیلی سوال پیش میاید. مزایای علوفه هیدروپونیک در مقایسه با علوفه کشت سنتی چیست؟ ایا برای کشت باید فرد متخصص استخدام شود؟ ایا به محلول غذایی احتیاج دارد؟ و خیلی سوالت دیگر میتواند ذهن شما را درگیر کند. در اینجا سعی میکنیم بخشی از سوالات پاسخ داده شود.
علوفه هیدروپونیک چیست؟
علوفه سبز برای تغذیه دام ضروری است، اما کاهش دسترسی به زمین و کمبود آب. تولید مقدار مورد نیاز علوفه سبز در طول سال مشکل شده است. همچنین کمبود علوفه با کیفیت مانع رشد تولید و تکثیر دام می شود.
علوفه هیدروپونیک با رشد بذر بدون خاک و با آب بسیار کم تولید می شود. در مدت شش تا هفت روز، بذرها جوانه می زنند، نهال ها تا 30-35 سانتی متر ارتفاع می گیرند و علوفه بسیار مغذی را فراهم می کنند. علوفه هیدرپونیک علاوهبر رشد سریع، منبع غذایی بسیار بالایی دارد. و همه این ویژگی کنار هم باعث نشان دادن علاقه برای استفاده از علوفه برای دامهایشان شده است. خلاصه هیدروپونیک این شد که در یک محیط قابل کنترل کشت میشود. و در طول 6-8 روز رشد میکند و منبع غذایی بالایی دارد.
فواید غلوفه
1) ارزش مواد مغذی
علوفه هیدروپونیک دارای مواد مغذی بیشتری نسبت به غذای خشک یا غلات علوفه سنتی است. حاوی کربوهیدرات ها، مواد معدنی و ویتامین های بالایی است. وهمین علت باعث باوری بهتر و بیشتر دامها شده است. و میشود در نظر گرفت که تولیدمقل نقش مهمی در سود دهی در نگهداری دامها دارد.
2) زمان رشد است
در مقایسه با علوفه سنتی که اغلب به دو ماه برای رشد نیاز دارد، می توانید علوفه هیدروپونیک را تنها در یک هفته پرورش دهید.
و در این دستگاه با تنظیم کشت میتوان هر روز کشت و برداشت محصول داشت. پس داشتن هر روز غلوفه تازه مزیت بزرگی است.
3) نیاز کمتر به آب
در مقایسه با تولید علوفه معمولی، به آب کمتری برای تولید علوفه هیدروپونیک نیاز داشت. برای رشد یک کیلوگرم علوفه هیدروپونیک فقط 3 تا 4 لیتر آب لازم است. از سوی دیگر، برای علوفه سنتی، تقریباً 70 تا 100 لیتر آب مورد نیاز است. با این مقایسه کوچک میتوان در نظر داشت که با وجود کم ابیهای اینده این کشت میتواند خواهاان زیادی داشته باشد. شاید میشود اینگونه بیان کرد که با توجه به کمم ابی مردم به اجبار از این کشت استفاده کنند.
4) تولید روزانه آسان
علوفه هیدروپونیک را می توان به طور منظم در طول سال تولید کرد، حتی در صورت مشکلات کم آب.
وقتی که دستگاه تولید علوفه ساختهد شد، دیگر نیاز به نیروی متخصص نیست. و میتوان با یک کارگر ساده هم ان را اداره کرد.
5) مواد شیمیایی یا آفت کش ها
برای رشد آن نیازی به مواد شیمیایی یا آفت کش نیست. فقط کافیه محیط کشت را سالم و تمیز نگه دارید.
6) نیروی کار کمتر و هزینه حمل و نقل
به نیروی کار و هزینه حمل و نقل کمتری نیاز داشت. اکثر کشاورزان غذای سبز هیدروپونیک را در نزدیکی سایه دام پرورش می دهند.
فرآیند تولید علوفه هیدروپونیک
فقط از کیفیت خوب بذر برای تولید علوفه هیدروپونیک استفاده کنید. هرگز از دانه های شکسته یا ناسالم استفاده نکنید زیرا این دانه ها به خوبی جوانه نمی زنند و رشد نمی کنند. و فرایند و تنظیم برداشت علوفه را بهم میزنند.
شما می توانید از جو، ذرت، حبوبات، گندم برای تهیه علوفه هیدروپونیک استفاده کنید اما از دانه های ارزن مروارید و سورگوم استفاده نکنید زیرا این برگ های جوانه زده حاوی سمی هستند که می تواند به دام شما آسیب برساند. پس بیشتر دقت کنید.
توصیه میکنم برای کشت از بذر جو استفاده کنید، چون دارای مقادیر بیشتری از منابع غذایی است. طول رشد کمتری دارد. و نسبت به بقیه بذرها با توجه به ارزش غذایی توجیه اقتصادی بیشتری دارد.
روند
بذر علوفه ای هیدروپونیک
5-7 لیتر آب گرم را در یک سطل پلاستیکی اضافه کنید و دانه ها را جدا کنید و دانه ها را روی آب شناور کنید زیرا جوانه نمی زنند و سایر ناخالصی ها را نیز از بین می برند.
پس از آن، 50-100 گرم نمک در آب اضافه کنید. این کمک می کند تا تولید قارچ روی دانه های جوانه زده به حداقل برسد.
اجازه دهید این دانه حدود 12 ساعت در آب خیس بخورد.
بعد از 12 ساعت آب آن را خالی کرده و سپس دانه ها را با آب تمیز بشویید.
این دانه شسته شده را به یک کیسه تفنگی منتقل کنید و اجازه دهید جوانه بزنند. در آب و هوای سرد، جوانه زدن آنها بیش از 24 ساعت طول می کشد، در حالی که در آب و هوای گرم، بذر حدود 24 ساعت طول می کشد.
قبل از استفاده از سینی، آنها را به خوبی بشویید و همه سوراخ ها را بررسی کنید که آیا مسدود هستند یا خیر. اگر انسداد وجود دارد، انسداد را برطرف کنید.
دانه های جوانه زده را از کیسه های تفنگی به سینی ها منتقل کنید و به طور یکنواخت پهن کنید و روی قفسه قرار دهید.
هر روز به دانه های جوانه زده آب سبک (پاشیدن) می دهد. برای تامین آب می توانید از قوطی های آبیاری یا سیستم آبپاش استفاده کنید.
در هوای گرم بعد از هر دو ساعت آب بدهید و در هوای سرد بعد از 4 ساعت به حفظ رطوبت کمک می کند.
همیشه نظافت را در سوله حفظ کنید. به کاهش احتمال رشد قارچ و کپک کمک می کند .
لطفاً بذرهای جوانه زده سینی ها را تا زمان برداشت مزاحم نکنید، که بر رشد علوفه تأثیر می گذارد.
در عرض هفت روز از یک سینی حاوی یک کیلوگرم بذر ذرت، می توانید حدود هشت کیلوگرم علوفه تولید کنید.
نتیجهگیری
علوفه هیدروپونیک را میتوان با توجه به نیاز تولید کرد. دامها علاقه زیادی به انها نشان میدهند. ارزش غذایی بالایی دارد. مصرف اب کمتری نسبت به کشت سنتی دارد. و میتواند جایگزین خوبی برای کشت سنتی باشد.