گلخانه هیدروپونیک
امروزه گلخانههای هیدروپونیک میان گلخانه داران یا تولیدکنندگان طرفداران زیادی را پیدا کردهاست؛ اما این روش نیز مانند سایر روشهای کشت دارای مزایا و معایب مختلفی میباشد، کشت گلخانهای به تغییرات فصلی و شرایط آب و هوایی ارتباطی نداشته و اساس کار آن آب و مواد غذایی میباشد؛ بنابراین دیگر اثری از آلودگی و بیماری و ضدعفونی خاک نخواهد بود چون با استفاده از آب و حرکت چرخشی و صرفه جویی در مصرف آن، شرایط مناسبی برای رشد گیاهان فراهم میشود. در گلخانههای هیدروپونیک علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب در عین افزایش بازدهی محصول، هزینههای تولید نیز کاهش پیدا میکند. درراه اندازی وساخت گلخانههای هیدروپونیک برای لوله کشی و آبرسانی درآن باید با یک کارشناس متخصص دراین زمینه نیز مشاوره بگیرید، در گلخانه هیدروپونیک با کار به صورت طبقاتی میتوان تولید را با توجحه به نیاز بالا برد.
در واقع میتوان این گونه گفت که هیدروپونیک شکلی از کشاورزی مدرن است که در آن گیاهان در خاک رشد نمی کنند بلکه ارجحیت بر رشد گیاهان در ردیف ها و بسترهای کشت به همراه جریان ثابتی از محلول های غذایی می باشد. مواد مغذی مورد استفاده در گلخانه هیدروپونیک میتواند از منابع مختلفی از جمله فضولات ماهی، کود اردک، کود شیمایی خریداری شده یا محصولهای مغذی مصنوعی باشد.
سیستم nft هیدروپونیک
در این سیستم مانند انواع روش های هیدروپونیک، گیاه نیازی به خاک نداشته و ریشه گیاهان در حال رشد در یک ظرف حاوی مواد مغذی در حال گردش قرار میگیرند. در این روش انواع مواد مغذی به صورت دقیق و کنترل شده به سیستم تزریق شده و ریشهها همواره در لایه نازکی از محلول غذایی که به صورت پیوسته در محل قرارگیری آنها جاری میباشد، قرار می گیرند.
سیستم NFT یک سیستم فعال است و از خاصیت مویینگی برای تامین تغذیه ریشه استفاده نمیشود و مواد غذایی توسط یک فیلم نازک سیال روی ریشه ها جریان مییابند. در این روش قسمت بالای ریشه باید خشک باقی بماند تا به اکسیژن هوا دسترسی داشته باشد؛ زیرا اکسیژن رسانی کافی برای رشد و سلامت بوته مورد نیاز میباشد.
درسیستم NFT مصرف آب و مواد غذایی و کود به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد و مشکلات مربوط به مصرف بی رویه و تجمع عناصر در بافت های گیاهی و تبعا بروز مشکلات گوارشی و بیماریهای دیگر در انسان به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد.
همچنین به دلیل حذف نقش خاک در این نوع از کشت و به دنبال آن حذف قارچ های خاکی، استفاده از سموم به حد قابل توجهی کاهش مییابد و زنجیره مشکلات متعدد ناشی از مصرف گیاه مسموم شکسته میشود.
مزایای گلخانه هیدروپونیک
افزایش رشد گیاهان
حذف آفات و بیماریها
کاهش آلودگی آب
حذف علفهای هرز
صرفه جویی در مصرف آب و استفاده بهتر از آب
کنترل مناسب شرایط محیطی مانند نور، رطوبت، دما و…
قابلیت استفاده در زمینهایی که خاک مناسبی ندارند
بازدهی بیشتر در زمینهای گران قیمت
امکان استفاده از فرمولهای خاصی برای کشت هرمحصول و کنترل و دسترسی آسان به ماده مغذی مورد نیاز
پرورش گیاهان در سراسر نقاط
قابلیت کشت محصولات معین دریک زمین ثابت
فضا با کارایی بیشتر
عملیات کشاورزی ساده
ادغام عملیات آبیاری و کوددهی
کاهش بیماریهای انگلی
گلخانههای هیدروپونیک برای محیط زیست مناسب میباشند.
چرخههای محصول را کوتاه میکند و رشد گیاهان سریعتر میشود.
مشکلات ناشی از تخریب خاک برطرف میشود.
مصرف انرژی حاصل از فتوسنتز را برای افزایش عملکرد محصولات به حداکثر میرساند.
کشت هیدروپونیک قابلیت بازدهی بیشتر در ازای زمان و هزینه کمتر را به ما خواهد داد.
گلخانهها با توجه به کاربردی که دارند به بخشهای مختلفی تقشیم شوند. که یکی از انها سقف شیروانی یا A-Frame است.
سقف شیروانی A-Frame
وجود زاویه در تاج این نوع گلخانه که شکل آن را شبیه به کلمه A میکند دلیل نامگذاری این مدل میباشد. این شیب تند باعث هدایت برف و باران به سمت ناودانی و همچنین هدایت تعرق داخل گلخانه به طرفین شده و از طرفی باعث شکست اشعه نور به سمت داخل گلخانه برای استفاده از ماکزیمم تابش نور میگردد.
به دلیل وزن زیاد شیشه نسبت به سایر پوشش ها و همچنین ابعاد کم شیشه فاصله ستونها و کمانها از همدیگر کم بوده وزن سازه در واحد سطح زیاد، بنابراین سازه سنگین و گران است. سازه معمولا در مناطق بادخیز و بارش برف سالانه زیاد است احداث میگردد.
ضریب انتقال حرارت شیشه نسبت به سایر پوشش ها بالا بوده که از معایب این سازه به شمار می رود. برای بر طرف نمودن این نقیصه میتوان از پوشش های دو جداره ورقهای پلی کربنات استفاده نمود که مستلزم صرف هزینه بیشتر است.
پوشش این نوع گلخانه ها به دلایل ضریب نور دهی بالا و بهره برداری در چهار فصل از شیشه می باشد.
1 دیدگاه دربارهٔ «گلخانه هیدروپونیک;