نور رشد گیاه و ارتباط آن با طول موج‌های نور خورشید

یکی از مواردی که در رشد گیاه تاثیر بسیار بالایی دارد نور است. نورخورشید از طیف‌هایی مانند نیلی-بنفش-آبی-زرد-قرمز-نارنجی-سبز و… تشکیل شده است. وبخشی از تشعشات نورخورشید پس از برخورد به اجزائ اتمسفر بازتاب یا منعکس می‌شود و به صورت پراکنده به زمین می‌رسد. یکی از ویژگی‌های این تشعشات این است که ایجاد سایه نمی‌کنند. هر رنگ طول موج مخصوص به خودش را دارد که معمولا بین 300 تا 2500 نانومتر است. که در نورهای مختلف این عدد متغیر است. می‌توان نورهای مصنوعی با توجه به رشد گیاه تولید کرد. مثلا نور آبی طول موجی بین 460 تا 465 نانومتر و نور قرمز طول موجی بین 615 تا 665 نانومتر دارد. با توجه به دوره رشد گیاه نیازش به طیف‌های مختلف فرق می‌کند. برای مثال در زمان گل‌دهی بیشتر به نور قرمز و زمان رشد ساقه به نور آبی و… نیاز دارد.

نور مصنوعی رشد گیاه

نورهای الکتریکی که در گلخانه به جای نور طبیعی استفاده می‌شود. و برای رشد و نمو گیاهان موثر است نور مصنوعی گفته می‌شود.  نور مصنوعی رشد گیاه جایگزین مناسبی برای نور خورشید است که به شکل لامپ یا وال واشر یا نورهای صنعتی می‌توان با طیف‌های مختلف تولید کرد. مواردی که باید در تولید این نورها مورد توجه قرار داد، این است که گیاه چه طیف‌هایی  بیشتر نیاز دارد.

با آزمایش‌هایی که انجام گرفته نورآبی و قرمز بیشترین تاثیر را در فتوسنتز گیاه دارد. ترکیب این دو رنگ به رنگ بنفش دیده می‌شود. به همین دلیل LED فول اسپکتروم به رنگ بنفش است.

در نورهای مصنوعی رنگ آبی و قرمز بیشترین تاثیر را دارد ولی استفاده مقدار کمی از رنگهای دیگر مانند سبز یا آفتابی یا مهتابی و … نیز ضروری می‌باشد.

ولی بیشترین بخش طیف شامل طبف‌های آبی و قرمز است و مقدار کمی از رنگ‌های دیگر در طیف وجود دارد. درست است که گیاهان برای رشد به همه طیف‌های نور نیاز دارند ولی می‌توان گفت بیشتر از همه طیف‌ها به رنگ ابی و رنگ قرمز نیاز دارند. ولی میزان رنگ قرمز مورد نیاز از میزان رنگ آبی مورد نیاز بیشتر است. تحقیقات نشان داده که طیف‌های دیگر تاثیر خیلی کمتری در فتوسنتز دارند. ولی درصد تاثیرشان صفر نیست.

فاصله مناسب بین گیاه و چراغ رشد به مواردی چون نوع گیاه، میزان شدت نور چراغ رشد و میزان نور محیط بستگی دارد. گیاهان نباید خیلی به چراغ رشد نزدیک باشند، زیرا چراغ‌های رشد به‌ صورت مستقیم به گیاه می‌تابند و اگر گیاه بیش‌ ازحد به چراغ نزدیک باشد دچار سوختگی و یا زردی برگ می‌شود. به‌طورکلی می‌توان گفت درصورتی‌که نور رشد  شما فاقد لنز باشد فاصله مناسب حداکثر 25 تا 30 سانتی‌متر و اگر دارای لنز باشد حداکثر 45 تا 50 سانتی‌متر است.

نور رشد در گلخانه

هدف اصلی از نورهای رشد در گلخانه ایجاد محیطی مناسب برای گیاهان است که از نظر شدت نور مناسب باشد. علاوه بر نور، دما و رطوبت هم باید کنترل شود چون یک پارامتر نمی‌تواند جواب‌گو باشد. ولی با پیشرفت تکنولوژی در زمینه کشاورزی، می‌توان بهره‌وری از گلخانه ها را تا حد زیادی بالا برد . در بسیاری از کشور‌ها، برای تامین نور خورشید در فصل زمستان یا به دلیل قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی ۴۰-۸۰ درجه از نورهایی مکمل استفاده می‌شود. از این رو، استفاده از نورهای مکمل (مصنوعی) در محیط گلخانه‌های صنعتی که از کمبود نور رنج می‌برند، ضروری می‌باشد. علاوه بر این در گلخانه‌های پیشرفته، با شکستن تاریکی و افزایش طول دوره روشنایی، رشد و نمو گیاهان را تحت تأثیر قرار داده و محصول پیش‌رس تولید می‌کنند. در همین موضوع می‌توان در جاهای کم نور یا کشت طبقاتی از نورهای رشد استفاده کرد. استفاده از نورهای رشد فول اسپکتروم بسیار اهمیت دارد. می‌توان با این نورهای رشد، کشت خارج از فصل انجام داد و میزان بهره‌وری را افزایش داد. برای سفارش از همین سایت می توانید با اتصال به دیجی کالا سفارشتونو ثبت کنید.

جمع بندی

ما در این بخش سعی کردیم راجع به نورخورشید و طیف‌های آن و نور مورد نیاز گیاهان برای رشد و نمو انها صحبت کنیم. درواقع برای اینکه بتوانیم محصول با کیفیت تولید کنیم پارامترهای زیادی وجود دارد که نور رشد یکی از ان‌ها است. ما برای این‌که بتوانیم گیاهان با کیفیت تولید کنیم باید پارامترهایی چون نور، دما، رطوبت، ابیاری و… را در نظر بگیریم البته نوع محصول با توجه به نیاز منطقه برای موفقیت در این کار تاثیر بسزایی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید