کاهش دسترسی به چراگاه‌ها و کمبود آب برای کشت علوفه دامی، تولید علوفه سبز در طول سال را با مشکل مواجه می‌کند. تولید علوفه هیدروپونیک روشی مدرن برای تولید علوفه می‌باشد. علوفه هیدروپونیک یک غذای سالم برای دام به شمار می‌رود. علوفه هیدروپونیک بدون استفاده از خاک و با آب کم تولید می‌شود. در سیستم کشت علوفه هیدروپونیک هیچ‌گونه علف هرزی رشد نمی‌کند و گیاهان حاصل از این روش معمولاً سالم‌تر و زودرس‌تر هستند و فضای کمتری را اشغال می‌کنند. این سیستم می‌تواند کاملاً خودکار باشد. مزیت خودکار بودن سیستم این است که، اگر باغبان برای مدت زیادی در گلخانه حاضر نبود، گیاه از کمبود آب و مواد غذایی، تلف نخواهد شد. کشت هیدروپونیک یک فنّاوری مدرن برای جوانه‌زنی بذر است. در واقع اساس و پایه این تکنیک، همان سبزه نوروز ایرانیان باستان با قدمتی بیش از ۳۰۰۰ سال است. در طول زمان و با پیشرفت تکنولوژی، این تکنیک نیز پیشرفت کرده و هم اکنون، به یکی از روش‌های تهیه علوفه سالم برای دام در دنیا تبدیل شده است. تولید علوفه هیدروپونیک در هر فصلی از سال امکان‌پذیر می‌باشد و این روش مشکل عدم دسترسی به چراگاه‌ها در برخی از فصول سال و کمبود آب برای کشت علوفه را برطرف کرده است.

ویژگی‌های اصلی علوفه هیدروپونیک

ارزش غذایی بالای علوفه

علوفه هیدروپونیک ارگانیک و نسبت به علوفه سنتی مواد مغذی بیشتری دارد. علوفه هیدروپونیک حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات، مواد معدنی، پروتئین، اکسیژن و ویتامین‌ها می‌باشد.

زمان رشد بسیار کوتاه

در مقایسه با علوفه سنتی که معمولاً تا دو ماه زمان برای رشد نیاز دارند، علوفه هیدروپونیک را می‌توانید در کمتر از یک هفته پرورش دهید.

مصرف آب کمتر

در مقایسه با تولید علوفه سنتی، برای تولید علوفه هیدروپونیک به آب کمتری نیاز می باشد. در روش هیدروپونیک برای تولید یک کیلوگرم علوفه هیدروپونیک تنها 2 تا 3 لیتر آب نیاز است، اما در روش سنتی حدود ۷۰ تا ۱۰۰ لیتر آب مورد نیاز می باشد.

تولید آسان در تمام فصول سال

علوفه هیدروپونیک حتی در صورت مشکل کمبود آب، می تواند به طور مرتب در طول سال تولید شود.

عدم نیاز به مواد شیمیایی یا سموم دفع آفات

در صورت طراحی اصولی سیستم، در کشت علوفه هیدروپونیک، گیاه دچار آفت و قارچ نمی‌شود و نیازی به مواد شیمیایی و سموم دفع آفات نیست.

فرایند تولید علوفه هیدروپونیک پروسه تولید علوفه هیدروپونیک بسیار حساس است چرا که کوچکترین نقصی در طراحی سیستم تولید و فضای استقرار سیستم منجر به گسترش آلودگی و ایجاد کپک می‌شود. این امر موجب کاهش راندمان، بیماری دام، کاهش حجم شیر و همچنین سقط جنین می‌شود. بنابراین طراحی این سیستم بایستی به صورت اصولی انجام گیرد تا مانع از رشد کپک و قارچ شود و همچنین راندمان تولید در بالاترین سطح خود قرار گیرد. توجه به این موضوع لازم است که سیستم عملکردی خودکار داشته باشد و نمی‌توان برای کنترل آن به صورت دستی عمل کرد چرا که رفت و آمد افراد نیز موجب انتقال آلودگی می‌شود و همچنین آبیاری و روشنایی این سیستم بسیار حساس بوده و تاخیر در انجام عملیات آبیاری و کنترل نورها موجب ایجاد کپک شده و محصول از بین خواهد رفت. بنابراین یک سیستم اتوماسیون دقیق با قابلیت اطمینان بالا مورد نیاز می‌باشد. طراحی سیستم‌های تولید علوفه هیدروپونیک به صورت طبقاتی و قفسه‌بندی انجام می‌شود که هر طبقه مجهز به سینی‌های کشت، شریان‌های آب و نورهای رشد می‌باشد. تولید علوفه هیدروپونیک در هر فصلی از سال امکان‌پذیر می‌باشد و این روش مشکل عدم دسترسی به چراگاه‌ها در برخی از فصول سال و کمبود آب برای کشت علوفه را برطرف کرده است.

علوفه هیدروپونیک اسمایلی فارم

مزایای تولید و استفاده از علوفه هیدروپونیک برای دامدار

با توجه به هزینه بسیار کم تولید علوفه هیدروپونیک و جایگزینی بخش قابل توجهی از جیره دام با این ماده غذایی، هزینه تامین جیره دام به صورت مستقیم تا ۲۵ درصد کاهش می‌یابد.​

به طور متوسط ۶۰ تا ۷۰ درصد از بیماری‌های دام از طریق جیره به آن منتقل می‌شود. استفاده از علوفه هیدروپونیک هم از نظر تامین خوراک ارگانیک و بهداشتی دارای مزایای خوبی است و هم به خاطر تر بودن گرد و خاک سایر مواد خشک جیره که در زمان باز کردن و استفاده در هوای دامداری پخش می‌شود را از بین می‌برد و این یک عامل مهم در جلوگیری از بیماری‌ها و مشکلات دام است.​

در دامداری‌های سنتی معمولا نیاز علوفه دام از طریق چرا در مراتع منطقه رفع می‌گردد. در سال‌های اخیر مساحت این مراتع بسیار کاهش یافته است. از طرف دیگر تحقیقات نشان داده است که گوسفندانی که برای چرا به مرتع برده می‌شوند وزن گیری بسیار کمتری نسبت به گوسفندانی که در دامداری علوفه تازه دریافت می‌کنند دارند. دلیل این امر استفاده بخش بزرگی از کالری دریافت شده مسیر رفت و برگشت است. همچنین در موارد بسیاری علوفه موجود در مرتع به دلیل آلودگی و وجود گیاهان نامناسب و یا عفونی موجب بیماری او شده است. علوفه هیدروپونیک نسبت به علوفه موجود در مراتع از مواد غذایی بسیار بسیار بالاتری برخوردار است ضمن این که کاملا بهداشتی بوده و در محل دامدار همه روزه با راندمان ثابت در دسترس است.​

از مهم‌ترین مزایای استفاده از علوفه هیدروپونیک در جیره دام می‌توان به افزایش راندمان تولید محصولات دامی اشاره کرد. این موارد در بسیاری از تحقیقات و منابع جهانی به اثبات رسیده است و در کشور عزیزمان نیز نمونه‌های بسیار موفقی مشاهده شده است. تنها عامل تعیین‌کننده راندمان محصولات تولیدی کیفیت علوفه تولید شده است. در صورتی که علوفه هیدروپونیک در شرایط ایده‌آل و با کیفیت مطلوب تولید شود این افزایش تولیدات بسرعت اتفاق خواهد افتاد.​

تحقیقات نشان داده است که استفاده از علوفه هیدروپونیک در جیره دام موجب افزایش غلظت اسپرم شده که باعث افزایش درصد چندقلوزایی می‌شود.​

یکی از برتری‌های تعلیف دام با علوفه هیدرپونیک در دامپروری‌های داشتی، افزایش وزن بره‌های متولد شده است. نتایج میدانی نشان داده است که وزن بره‌های داشتی که دام مولد آن از علوفه هیدروپونیک استفاده کرده است بسیار بیشتر بوده که برای سیستم داشتی فاکتور بسیار مهمی محسوب می‌گردد. وزن این بره‌ها به ۵ کیلوگرم می‌رسد در حالی که در صورت چرای دام‌ها در مرتع وزن بره‌های متولد کاهش یافته و ۳ تا ۳.۵ کیلوگرم وزن خواهند داشت.​

گالری تصاویر

توجه: تصاویر متعلق به سالن‌های کشت علوفه هیدروپونیک اجرا شده توسط اسمایلی فارم می‌باشد و هر گونه کپی برداری و استفاده بدون ارجاع به اسمایلی فارم ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد.